Business

Rezoluții pentru un 2023 de succes

Dacă nu poți citi, ascultă varianta audio mai jos. 

În câteva zile vom face trecerea în următorul an. Ți-ai setat rezoluțiile pentru tine pentru anul următor?

Deja a devenit o tradiție ca fiecare din noi să ne propunem în această perioadă ca anul următor să arate altfel, diferit, să facem mai mult sport, să mâncam mai sănătos, să fim mai fericiți, să călătorim mai mult, să avem mai mult succes în afaceri sau la job. 

Însă am observat că multe persoane uită de aceste rezoluții după primele câteva luni din an, se frustrează și le adaugă din nou pe lista pentru anul următor

Știi de ce nu îți atingi o parte din aceste rezoluții?

Pentru că sunt doar intenții, nu sunt obiective, nu sunt clare sau măsurabile, nu sunt aliniate cu ce vrei tu cu adevărat, și nu sunt ancorate în realitate. 

În poza poți vedea intențiile mele pentru anul următor. E ceea ce eu îmi doresc să obțin, sunt dorințele mele, sunt rezultate a unor acțiuni/obiective pe care eu trebuie să le fac pentru a atinge aceste rezultate. 

Exact, rezoluțiile sunt niște rezulte pe care vrei să le obții pentru tine, este o destinație la care vrei să ajungi. Dar nu este suficient să ai doar această listă pentru că nu ști ce ai de făcut pentru a ajunge acolo. 

E ca și cum ai spune că maine vrei să ajungi în Australia, dar nu sti ce presupune călătoria, cât de departe este, dacă ai avion, dacă ai timp să ajungi și de cât bagaj ai nevoie. 

Pentru că sunt doar intenții, nu sunt obiective, nu sunt clare sau măsurabile, nu sunt aliniate cu ce vrei tu cu adevărat, și nu sunt ancorate în realitate. În poza poți vedea intențiile mele pentru anul următor. E ceea ce eu îmi doresc să obțin, sunt dorințele mele, sunt rezultate a unor acțiuni/obiective pe care eu trebuie să le fac pentru a atinge aceste rezultate. Exact, rezoluțiile sunt niște rezulte pe care vrei să le obții pentru tine, este o destinație la care vrei să ajungi. Dar nu este suficient să ai doar această listă pentru că nu ști ce ai de făcut pentru a ajunge acolo. E ca și cum ai spune că maine vrei să ajungi în Australia, dar nu sti ce presupune călătoria, cât de departe este, dacă ai avion, dacă ai timp să ajungi și de cât bagaj ai nevoie.

Ce faci în fiecare zi constant și consecvent te aduce aproape de rezoluțiile tale

Eu nu mă opresc aici, urmează ca pentru fiecare rezoluție din lista de mai sus să notez o serie de obiective sau acțiuni pe care eu le am de făcut constant și consecvent pentru a ajunge la aceste rezultate. Eu nu am niciun control asupra rezultatului final fiind ceva ce este posibil sau nu să se întâmple în viitor. Însă am control asupra acțiunilor mele pe care le fac în prezent constant și consecvent care într-o anumită perioadă de timp mă vor duce către rezultat. 

Dacă ți-ai propus ca anul următor să faci sport este important sa definești ce înseamnă pentru tine asta, cu ce scop, câte ore pe săptămană, ce fel de sport, ce echipament ai nevoie pentru asta sau dacă ai nevoie de abonament la sală. 

Claritate și constanță garantează performanță

Dacă ți-e clar ce ai de făcut în fiecare zi sau săptămână, rezultatul dorit nu va mai părea atât de greu de atins. În exemplul cu sportul, obiectivul tău poate să sune așa: 2 ore de pilates și 2 de jogging pe săptămână sau 6 ore pe săptămână în funcție de scop. Dacă te oprești doar la formularea unei dorințe sau a unui vis, fără să ți-l clarifici, nu vei obține nimic. O listă cât mai clară de obiective te ajută să urmărești evoluția lor în timp, să le ajustezi atunci când apar schimbări și să simți că lucrezi în direcția dorințelor tale.

Asigură-te că ceea ce ți-ai pus pe listă e ceea ce vrei cu adevărat să obții tu

Dacă ți-ai scris lista de rezoluții pentru că ai vazut ce fac alții, ce zic alții că e bine sau că trebuie, e timpul să te întrebi ce vrei tu cu adevărat să obții în 2023 pentru tine. Acesta poate fi și unul din motivele pentru care unele rezultate nu îți ies, că nu sunt alte tale pentru tine. Întâlnesc destul de des în sesiunile de coaching persoane care își setează rezoluții influențate de mediul extern, de cercul de prieteni sau de social media. Tu ești cea care știe cel mai bine ce vrea să facă, ce i se potrivește și ce nu, ce vrea să obțină. Nimeni nu știe asta mai bine decât tine. 

Acum că ai ajuns până aici ce alegi să faci diferit în setarea rezoluțiilor tale pentru 2023?

Îți doresc un an nou așa cum vrei tu, spor și energie să realizezi tot ce ți-ai propus și curaj pentru a-ți asuma lista ta de rezoluții!

Sursă foto: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

avatar

Georgiana

Sunt Coach Profesionist certificat ICF și sunt dedicată în a lucra cu femei antreprenor și organizații mici și medii. Ofer atât coaching individual cât și coaching de echipă pentru a obține performanță, claritate în obiective și depășirea blocajelor. Am peste 8 ani de experiență în lucrul cu oamenii în zona de HR, leadership și coaching. Misiunea mea este de a contribui la dezvoltarea antreprenoriatului și leadership-ului în România, prin coaching.

Articole recomandate