Coach Life

O altfel de magie de Crăciun

Craciun Fericit!

Dacă nu poți citi, ascultă varianta audio mai jos.

Care sunt activitățile pe care le faci în fiecare an de Crăciun? 

Un prieten îmi spunea într-o conversație zilele trecute, legat de activitățile din perioada sărbătorilor, că s-a plictisit de același scenariu care se întâmplă în familie și că nu este deloc încântat că vine Crăciunul. Parcă totul se întâmplă la fel în fiecare an ca într-o scenă de teatru și că preferă să aleagă rolul celui care privește din exterior și nu participă la scenă. Totul i se pare ca un script deja existent de ani de zile cu multă mâncare, adunare la masă, cu glume și replici care se repetă de fiecare dată.

Grupurile din care facem parte sunt scene de teatru 

Așa este, grupurile și contextele sociale în care intram sunt ca niște scene de teatru în care noi suntem actori, avem niște roluri pe care le jucăm și ne comportăm într-un anumit fel în funcție de scena de teatru în care suntem. Totul se întâmpla de cele mai multe ori în mod inconștient, ne alegem rolurile pe care le cunoaștem cel mai bine, pe care le-am învățat în sistemul familial.

Crăciunul este o ocazie în care familiile extinse se reunesc, stau la masă, povestesc noutățile din viețile fiecăruia și își joacă rolul învățat. Rolul celui/celei care tot timpul se plânge de ceva  sau rolul lui “Gică Contra”, sunt singură că îți sunt familiare. 

Dacă scena în care ești nu îți mai place, atunci ce ține de tine să faci astfel încât să arate cum vrei tu?

 

Primul pas este să observi dinamica sistemului familiei tale să vezi fiecare ce rol are și tu ce rol ai. Nu poți controla ce fac ceilalți actori din scenă, nu poți controla mediul extern, însă poți controla cum reacționezi tu la scenă și ce rol alegi să joci. 

Și prin simplul fapt că tu ești conștientă de ce se întâmplă și alegi conștient să faci diferit, scenariul se schimbă. Aceasta este magia prezenței acum și aici, observând ce se întâmplă cu tine și ce simți, îți oferă libertatea de a alege cum vrei tu să acționezi. 

Crăciunul poate să arate așa cum vrei tu

Poți propune scenarii noi de Crăciunul acesta în familia ta. Alege să reacționezi diferit la un comportament care până acum te deranja. Sau alt meniu de sărbători dacă te-ai plictisit de veșnicele preparate din porc. 

După conversația pe care am avut-o, prietenul de care îți povesteam la început, a ales să își asume un rol activ în scenă și să propună a nouă activitate familiei lui de acest Crăciun: o tombolă de Secret Santa. Și acum este foarte entuziasmat că vine Crăciunul! 

Poți schimba scenariul și în afacerea ta 

Dacă ești conștientă care sunt fricile tale și gândurile care te blochează în a avansa, poți alege să schimbi scenariul afacerii tale acționând diferit și în direcția în care tu vrei să mergi. Nu ai control asupra rezultatului final, dar ai control asupra acțiunilor pe care tu le ai de făcut în fiecare zi constant și consecvent.

Dacă observi că ești în același scenariu în care nu te promovezi, ți-e teamă să te expui, nu ai clienți sau ți-e frică de eșec, înseamă că este timpul să faci ceva diferit în mod conștient. 

Ce alegi să faci pentru tine astfel încât să ai afacerea pe care ti-o dorești?

Îți doresc să ai un Crăciun magic, inspirat și să ți-l faci așa cum vrei! Crăciun fericit și sărbători faine! 

Sursă foto: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

avatar

Georgiana

Sunt Coach Profesionist certificat ICF și sunt dedicată în a lucra cu femei antreprenor și organizații mici și medii. Ofer atât coaching individual cât și coaching de echipă pentru a obține performanță, claritate în obiective și depășirea blocajelor. Am peste 8 ani de experiență în lucrul cu oamenii în zona de HR, leadership și coaching. Misiunea mea este de a contribui la dezvoltarea antreprenoriatului și leadership-ului în România, prin coaching.

Articole recomandate