Atunci când ne confruntăm cu probleme emoționale, de comportament, de comunicare sau de performanță, poate fi dificil să decidem unde să căutăm ajutor. Dacă ești în căutarea unui psiholog sau coach, dar nu ți-e clar care ți-ar fi mai potrivit în situația ta actuală, citește în continuare pentru a afla răspunsul.
Situațiile stresante, dificile sau schimbările majore ne pot afecta viața destul de mult și de multe ori simțim nevoia să trecem prin ele alături de un profesionist care să ne ghideze. Probabil ai primit multe recomandări să apelezi fie la psiholog sau coach pentru a primi suportul necesar. Atât coaching-ul cât și psihoterapia sunt două instrumente care îți pot fi de folos în momentele dificile din viața ta.
Atunci în ce situații mergi la psiholog?
Dacă te confrunți cu probleme emoționale sau de comportament persistente care te afectează în mod negativ în viața ta de zi cu zi, atunci psihologul este specialistul care te ajută să explorezi ce simți, când ai mai trecut prin asta și poate face legătura cu traume din trecut.
Un accident sau un abuz poate lăsa o traumă, astfel că psihoterapia poate ajuta la procesarea acestei traume și la prevenirea simptomelor de stres post-traumatic.
Cele mai frecvente provocări sunt cele legate de relația de cuplu, cum ar fi: conflicte frecvente, comunicarea deficitară, sau faptul că nu reușești să atragi partenerul potrivit pentru tine. Toate acestea pot fi subiecte de conversație în cabinetul unui psiholog. Te va ajuta să descoperi ce blocaje ai, cum îți influențează traumele din copilărie relația de cuplu și să găsești soluții pentru a le depăși.
Dacă simți că îți lipsește energia, te simți trist/ă sau deprimat/ă în mod persistent sau te confrunți cu anxietate sau atacuri de panică, nu mai am amâna și găsește-ți psihologul potrivit pentru tine pentru a explora cauzele și soluțiile acestor afecțiuni.
Psihoterapia poate ajuta și la tratarea și prevenirea recidivelor în cazul diverselor tulburări afective, de alimentație sau dependență. În spatelor acestor comportamente și trăiri se pot ascunde traume din trecut și în funcție de gravitatea lor poți opta să alegi un psiholog specializat în tratarea acestor afecțiuni.
Dar la coach când apelezi?
Scopul principal al coaching-ului este a te însoți să-ți atingi obiectivele profesionale și personale, în timp ce scopul principal al psihoterapiei este de a te ajuta să îți rezolvi problemele emoționale sau de comportament. Coaching-ul se concentrează pe acompanierea clientului prin dialog pentru a-și atinge obiectivele și potențialul în prezent, în timp ce psihoterapia se concentrează pe trecut și pe identificarea surselor problemei emoționale sau de comportament.
Coaching-ul te ajută în carieră sau în viața personală pentru că îți vei defini direcția profesională cu ajutorul lui, înveți să îți setezi obiective realizabile și să depășești mai ușor schimbările.
Sau dacă pur și simplu vrei doar să îți îmbunătățești performanța la locul de muncă, să urmezi o carieră diferită sau să îți deschizi propria afacere, nu ezita să apelezi la un coach profesionist. Totul îți va părea mult mai ușor și realizabil alături de coach-ul potrivit.
Coaching pentru antreprenori și leaderi
Dacă ești antreprenor și vrei să atingi performanță în afacerea ta sau să explorezi soluții la provocările de business pe care le ai, coaching-ul este un instrument la îndemână. Te va ajuta să vezi situația din altă perspectivă, să găsești propriile soluții și să îți atingi obiectivele de business.
Când ești lider sau dacă aspiri să devii unul, coaching-ul poate ajuta la dezvoltarea abilităților tale de leadership, cum ar fi gestionarea echipei și luarea deciziilor. Coordonarea unei echipe te poate scoate mult din zona de confort iar tranziția pe un astfel de rol poate fi dificilă, stresantă și plină de obstacole. Coach-ul poate fi un însoțitor de nădejde în aceste situații pentru că te poate ghida să obții claritate pe noul rol și să te organizezi mai bine.
Acest lucru este valibil și dacă treci printr-un proces de tranziție profesională sau schimbări majore în viața personală. Sau dacă pur și simplu dorești să te cunoști mai bine, să îți descoperi valorile, punctele forte și să îți vezi potențialul.
Două instrumente, abordări diferite
Atât coaching-ul cât și psihoterapia sunt două abordări diferite pentru rezolvarea problemelor sau atingerea rezultatelor, și fiecare poate fi utilă în funcție de nevoile fiecărei persoane. Alegerea între coaching sau psihoterapie depinde de obiectivele tale personale și de tipul de sprijin de care ai nevoie.
Fiecare persoană este unică și are nevoi diferite. Indiferent de alegerea pe care o faci, cel mai important este să găsești un specialist în care să ai încredere și cu care să rezonezi, fie că este coach sau psiholog.
Dacă vrei să afli mai multe despre coaching sau ești în căutarea unui coach profesionist, te invit să ne cunoaștem în cadrul unei conversații de 30 de minute care nu presupune niciun cost din partea ta. Programează conversația ta pe butonul de mai jos.