Perspective

Cum te adaptezi la schimbări

schimbare

Toamna ne aduce aminte de ciclurile inevitabile ale vieții și ne amintește că schimbarea este o parte naturală a existenței noastre. Așa cum natura se adaptează la noile condiții și se pregătește pentru sezonul următor, și noi suntem provocați să ne adaptăm la schimbările din mediul nostru personal și profesional.

Toamna este un învățător desăvârșit. Ne arată că schimbarea este o parte naturală a vieții și că, de fapt, este un proces firesc prin care trecem. Frunzele care cad nu reprezintă un sfârșit, ci o pregătire pentru ceva nou. Așa că trebuie să acceptăm că schimbarea este un element constant în călătoria noastră. Cum te adaptezi la schimbări dictează cât de repede evoluezi, cât de mult crești tu și business-ul tău. 

Cum te adaptezi la schimbările din mediul de business

Schimbarea poate părea înfricoșătoare la început, dar este o oportunitate de creștere și învățare. De fiecare dată când ne confruntăm cu o schimbare, avem șansa de a ne reinventa, de a găsi soluții inovatoare și de a ne extinde orizonturile.
Ne este teamă de schimbare, creierul nostru o percepe ca fiind un pericol și se activează sistemele de apărare. Ne împotrivim, ne fustrăm, intrăm în conflicte cu noi și cu ceilalți, ajungem să trăim pe modul de supraviețuire. Din această energie nu poți crea, nu poți crește un business, nu te poți dezvolta și stagnezi.

Este perfect norma să ai o reacție inițială de teamă sau rezistență la schimbare. Acest răspuns provine din evoluția noastră ca specie și din nevoia de a ne proteja de amenințările potențiale din mediul înconjurător. 

Un pas important în abordarea cu succes a schimbării este să vezi schimbarea ca pe o oportunitate, nu ca pe un pericol. Da, schimbarea poate fi înfricoșătoare, dar poate aduce și progrese și îmbunătățiri. Este momentul când poți să explorezi noi direcții, să dezvolți abilități noi și să te adaptezi la cerințele în schimbare ale pieței.

O altă etapă importantă este conștientizarea reacțiilor tale la schimbare. O întrebare precum “Ce îmi provoacă frică în legătură cu acest proces?”, te poate ajuta să identifici sursele de rezistență și teamă. Cu această conștientizare, poți să recunoști trăirile și emoțiile tale și să le transformi în resurse pentru creștere. 

Schimbarea poate declanșa o gamă largă de emoții, de la frică și frustrare la anxietate și chiar depresie. Este importantă dezvoltarea de abilități de gestionare a acestor emoții pentru a nu le permite să te paralizeze astfel  încât să nu mai poți acționa. Practici precum meditația, mindfulness și tehnici de relaxare pot ajuta la menținerea unei stări mentale echilibrate în perioadele de schimbare, însă e important să îți găsești propriile metode care să te ajute. Nu uita, ce merge la mine, nu înseamnă că va funcționa și la tine. 

Comunicarea deschisă și eficientă ajută în gestionarea schimbării, atât în mediul de afaceri, cât și în relațiile personale. Deschiderea către dialog cu colegii, partenerii sau membrii echipei poate ajuta la clarificarea intențiilor și la crearea unei atmosfere de sprijin. Comunicarea onestă ne ajută să evităm conflictele și să colaborăm eficient în procesul de schimbare. Nu subestima puterea unui moment de vulnerabilitate în care îți comunici emoțiile legat de această schimbare cu persoanele dragi sau cele care te pot ajuta. Va ajuta la sudarea relațiilor iar tu de detensionezi vorbim despre momentele dificile prin care treci.

Oportunitățile aduse cu schimbarea

Toamna ne aduce un spectacol minunat de culori, iar natura își schimbă haina cu un scop clar: pregătirea pentru iarnă și pentru hibernare. Fără toamnă și iarnă, nu ar mai exista nici primăvara și vara. Fără schimbare nu poți evolua, crește și dezvolta așa cum îți dorești. Cum îți sună asta acum?

La fel cum toamna aduce schimbări vizuale semnificative în peisaj, schimbarea în mediul antreprenorial, poate aduce oportunitatea de a renova și îmbunătăți. Poate fi momentul potrivit pentru a revizui procesele, a actualiza produsele sau serviciile, a adăuga inovații sau a îmbunătăți calitatea. Schimbarea poate fi resursa pentru a-ți pune afacerea în valoare într-un mod mai bun și mai eficient.

Pe plan personal e un moment bun pentru a face curat, a lăsa deoparte ce nu îți mai este de folos, a face ordine în haine sau în bucătărie și a arunca ce nu mai este potrivit și folositor. 

Toamna aduce cu ea sezonul recoltării și a plantării de semințe care vor încolți la primăvară. Similar, schimbarea în mediul de afaceri poate să îți ofere oportunitatea de a explora noi piețe sau segmente de clienți. Este momentul să te întrebi: Unde sunt noi oportunități de dezvoltare? Ce arii noi pot fi cultivate pentru a obține recolte noi și mai bogate anul următor? Această explorare poate să ducă la descoperirea unor piețe neexplorate, oportunități nevăzute până acum sau la atragerea unor clienți noi. 

Toamna ne amintește că trebuie să ne adaptăm la schimbările sezoniere. Ne îmbrăcăm mai gros, ziua fiind mai scurtă, dormim mai mult, se schimbă și alimentația. Multă vreme m-am împotrivit venirii toamnei și iernii (de parcă aș fi avut vreun control aici), dar efectiv nu voiam să vină și refuzam să accept că începe un nou sezon cu noi activități. Pentru că îmi plac primăvara și vara când e cald, ziua e lungă și pot face multe activități în aer liber, devenea un stres pentru mine începutul de toamna, chiar îmi scădea și imunitatea din cauza asta. 

Apoi am înțeles că după o perioadă plină de activități, efort fizic, stat mai mult afară, e necesară și această perioadă de toamnă și iarnă când mai mult hibernez, stau la căldură, fac activități înăutru. 

Când am acceptat această tranziție firească a vremii și a naturii, totul a curs natural și firesc, și nu mai resimt acest stres. Am identificat oportunități de a face lucruri noi și specifice sezonului, am învățat să mă bucur și de timpul petrecut în casă și am ales să plantez semințe pentru anul următor. 

Similar, în mediul de afaceri, este importantă adaptarea la schimbări, acceptarea lor în primă fază și apoi ajustarea strategiei pentru a face față noilor condiții și cerințe. Este momentul să te întrebi: “Este strategia actuală în continuare eficientă?”, “Ce schimbări sunt necesare pentru a rămâne a-ți îndeplini obiectivele de business în noul context?”

Întrebări care să te ajute

La sfârșitul sezonului de toamnă se culege recolta. În antreprenoriat, schimbarea poate să aducă oportunitatea de a culege roadele muncii, să apară proiecte noi, resurse financiare. E un moment bun în care să te  bucuri de rezultatele muncii tale și să îți recunoști realizările. Să plantezi o parte din aceste reușite ca semințe pentru anul următor și să îți ajustezi obiectivele în mod realist pentru a vedea ce se mai poate face până la final de an. 

Când schimbi perspectiva vei reuși să vezi și cum îți servește fiecare schimbare care apare. Când vezi schimbarea ca pe oportunitate, faci din lămâi limonadă și o monetizezi. Asta este posibil cu exercițiu, cu auto-observare și cu schimbarea dialogului interior. Și eu am momente când o schimbare (mai ales cele pe care nu le-am creat eu) mă dă peste cap, îmi creează anxietate și panică. Atunci știu că e cazul să pun pauză și îmi găsesc resurse potrivite care să mă ajute să depășeșc momentul. 

Îți las mai jos câteva întrebări care te ajută să vezi lucrurile și cu alți ochi când vine vorba de schimbare:

💫 Ce poate să îți aducă bun această schimbare?
💫 Ce oportunități ți se deschid cu această schimbare?
💫 Ce șlefuiește la tine această schimbare?
💫 Ce te învață despre tine această schimbare?

Trage aer în piept, liniștește-ți mintea și gândurile și într-o stare de prezență, răspunde-ți la aceste întrebări.  Observă ce răspunsuri ai, ce te macină și dacă simți că ai nevoie de mai multă susținere în acest proces, sunt aici să te însoțesc prin coaching. Scrie-mi oricând pe adresa hello@georgianaghita.ro, chiar și pentru a împărtăși cu mine propriile perspective. 

Să avem o toamnă roditoare și cu multe oportunități de creștere! 😊

toamna
Photo by Alisa Anton on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

avatar

Georgiana

Sunt Coach Profesionist certificat ICF și sunt dedicată în a lucra cu femei antreprenor și organizații mici și medii. Ofer atât coaching individual cât și coaching de echipă pentru a obține performanță, claritate în obiective și depășirea blocajelor. Am peste 8 ani de experiență în lucrul cu oamenii în zona de HR, leadership și coaching. Misiunea mea este de a contribui la dezvoltarea antreprenoriatului și leadership-ului în România, prin coaching.

Articole recomandate